top of page
Search
  • Writer's pictureMAJPRUZ SUITES

Pozdrav Suncu | Zadarska Riva

Pozdrav Suncu ili Greeting to the Sun jedno je od mjesta o kojem ćete pričati još mnogo godina nakon što ga posjetite. Zato izađite iz naših udobnih apartmana i prošećite prema centru grada gdje ćete doživjeti nezaboravno iskustvo.


Evo malo informacija o ovom zadarskom remek djelu:


Pozdrav Suncu dizajnirao je hrvatski arhitekt Nikola Bašić kako bi prikazao komunikaciju prirode kroz svjetlost, dok odmah u blizini čujete Morske orgulje čiju priču dirigiraju valovi.


Pozdrav Suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u razini rive, u obliku kruga promjera 22 metra. Ova jedinstvena urbana instalacija danju upija sunčevu svjetlost, a zalaskom sunca uključuju se rasvjetni elementi ugrađeni u krug, te proizvode iznimno dojmljivu svjetlosnu igru. Ova instalacija predstavlja Sunce. Osim glavne instalacije, pored nje su prikazani i planeti Sunčevog sustava.


U kromirani prsten koji okružuje ploče s fotonaponskim modulima, upisana su imena zadarskih svetaca po kojima su nazvane crkve na zadarskom poluotoku.


Za cijeli sustav očekuje se da će proizvoditi oko 46.500 kWh. To je zapravo mala elektrana iz koje se energija koristi ne samo za instalaciju Pozdrava Suncu, nego i za rasvjetu cijele rive.


Zato poslušajte naš savjet – posjetite zadarsku rivu u suton i pričekajte noć kako biste doživjeli ovo umjetničko djelo u njegovom punom sjaju.
5 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page