top of page
Search
  • Writer's pictureMAJPRUZ SUITES

Povijest grada ZadraStigli ste u Zadar željni odmora, razgledavanja i novih avantura? Sigurno ćete ih dobiti, no ono bez čega bi bilo šteta otići zasigurno je povijest ovog predivnog drevnog grada.


Zadar, grad star tri tisuće godine, sagrađen na središtu hrvatskog Jadrana, mnogo je puta bio rušen, pljačkan i razaran, no ono što ga izdvaja od drugih jest da je svaki put iz ruševina izlazio jači i ljepši.


Od imena Jader, kojeg je prvotno dobio kao naselje ilirskog plemena Liburna, preko Idassa, Jadera, Diadora, Zara došlo je i do današnjeg imena Zadar.


Ovaj povijesni grad svoju je mrežu ulica, kakvom danas šetamo po poluotoku, dobio za vrijeme

vladavine Rimljana sredinom 2. stoljeća, a uz nju i glavni trg – rimski forum. U 7. stoljeću Zadar

postaje upravno središte Bizantske provincije Dalmacije, a to je i uloga koju je zadržao sve do 1918. godine. Početkom 9. stoljeća Zadar se spominje kao sjedište biskupa Donata i bizantskog vođe Paulusa, u čijem se vremenu podiže na rimskom forumu crkva Svetog Trojstva. Već u 10. stoljeću u Zadru se bilježe hrvatska imena i to svećenika, opatica i redovnica, a tad je zabilježeno i veće naseljavanje Hrvata. Iz tog vremena sačuvani su temelji romaničke crkve sv. Marije, crkve sv. Krševana i katedrale sv. Stošije.


15. i 16. st. prepuni su aktivnosti hrvatskih pisaca koji pišu na narodnom hrvatskom jeziku, poput

Petra Zoranića, Šime Budinića, Brne Krnarutića i mnogih drugih,


Nakon izmjenjivanja Venecije, Austrije i Francuske u vlasti nad Zadrom, ovaj grad poslije II. svjetskog pripojen je svojoj matici Hrvatskoj u okviru Federativne Jugoslavije. Izlaskom Hrvatske iz Jugoslavije 1991. godine, Zadar je postao i ostao do danas sačuvani spomenik različitih povijesnih vremena i kultura koje će ovim područjem disati još mnogo, mnogo godina.

15 views

Comments


bottom of page