top of page
Search
  • Writer's pictureMAJPRUZ SUITES

Pet znamenitosti koje morate vidjeti tijekom svog boravka u luksuznim Majpruz suites.

Zadar je najveći grad Sjeverne Dalmacije, a osim sunca i mora, ovo mjesto prepuno je povijesnih znamenitosti koje će upotpuniti Vaš boravak i učiniti ga nezaboravnim. Mi ćemo nabrojati pet najboljih koji će vam svojom pojavom oduzeti dah.
1. Crkva Sv. Donata

Jedan od najpoznatijih simbola grada Zadra upravo je crkva Sv. Donata. Sagradio ju je u 9. st. biskup Donat po kojem je i dobila ime, a nastala je na ostacima rimskog foruma. Ova neobična kružna crkva, sagrađena u bizantskom stilu, jedna je od rijetkih građevina iz ranog hrvatskog kraljevstva koja je uspjela preživjeti Mongolsku invaziju u 13. st. te se smatra važnim kulturnim nasljeđem. Zbog svojih iznimnih akustičnih karakteristika, ova se crkva danas koristi za izvođenje različitih glazbenih programa, od kojih su najpoznatije Glazbene večeri u Sv. Donatu.


2. Katedrala Sv. Stošije

Katedrala Sv. Stošije najveća je katedrala u Dalmaciji. Sagrađena je u dva navrata u 12. i 13. st. no počeci njezine gradnje sežu čak u 4. st. Ime je dobila po mučenici Stošiji (Anastaziji), čiji se pepeo čuva u mramornom sarkofagu na oltaru. Sv. Stošija, zaštitnica grada Zadra, ime je koje mnogi Zadrani zazivaju kad im je najteže, a razina poštovanja kojeg osjećaju prema njoj je ogromna. Zato je katedrala Sv. Stošije mjesto kojeg ne smijete zaobići u ovom gradu.


3. Muzej antičkog stakla

Zadar je u antičko doba bio središte proizvodnje predmeta od stakla, a gotovo je nevjerojatno koliko je u prije dvije tisuće godine u ovom gradu bila razvija tehnologija proizvodnje i obrade stakla. Upravo zbog toga postoji Muzej antičkog stakla u koje se mogu razgledati primjerci pronađenih predmeta i alata za obradu stakla, ali i prisustvovati u demonstraciji vrhunskih vještina oblikovanja stakla. Osim za odrasle, ovaj muzej pruža i interesantne radionice u kojima će uživati i djeca, a svoje će radove ponijeti kao suvenir na ovo nezaboravno iskustvo.


4. Trg pet bunara

Trg pet bunara jedno je od mjesta u Zadru koje turisti rado posjećuju u bilo koje doba dana i noći. Predivno uređen i osvijetljen, ovaj trg pruža vam osjećaj povratka u povijest. Nastao u 1574. godini, trg je bio okružen obrambenim jarkom zbog opasnosti od Turaka. Na njegovom mjestu nastala je velika cisterna za pitku vodu s pet vijenaca. Danas je to Trg pet bunara, mjesto koje sigurno nećete zaobići.


5. Kopnena vrata

Kopnena vrata, nekadašnji glavni ulaz u grad, a danas remek djelo renesanse, jedan je od najljepših spomenika iz doba mletačke vladavine u Dalmaciji. Izgrađena 1543. godine, Kopnena vrata krase razni prizori poput gradskog grba koji prikazuje sv. Krševana na konju i grba Mletačke Republike koji prikazuje lava sv. Marka. Kopnena vrata dio su grada kroz koji će te sigurno proći zato ih ne zaboraviti zabilježiti na svojim fotografijama.

11 views

Recent Posts

See All
bottom of page